Ga naar de inhoud

Rolluiken vs. screens, wat is het verschil?

dining-room-3108037_1280

De woorden lijken door elkaar gebruikt te worden: rolluiken en screens. Maar er zijn wel degelijk verschillen. In dit artikel zetten we deze even voor je op een rijtje. Zodat je daarna, als het goed is, precies weet wat je nodig hebt en hoe je je eventuele vervolg zoektocht naar de juiste zonnewering succesvol voort kan zetten. Maar er zijn ook gelijkenissen tussen screens en elektrische rolluiken. Ook die zullen we benoemen. Maar allereerst: waarom zou je überhaupt een screen of rolluik willen aanschaffen? Je kan toch ook gewoon gordijnen nemen? 

Waarom zou je überhaupt een rolluik of screen willen?

Het nemen van gordijnen kan zeker, maar screens of (elektrische) rolluiken hebben een aantal specifieke voordelen. Woon je in een warme woning omdat de zon de hele dag vol op je woonruimte loopt te schijnen? Of wil je in de winter de kou een beetje buiten houden? Met een rolluik, zowel de handmatige als elektrische varianten, of screen zorg je voor dit stukje isolatie. Zowel de warmte als de kou worden in de zomer- en wintermaanden buiten de deur gehouden. Je woning blijft hierdoor heerlijk qua temperatuur. Dit scheelt ook gelijk qua energiekosten, want je hoeft in de winter niet super veel te stoken om het een beetje comfortabel te krijgen en houden. Ze hebben dus een isolerende werking. Daarnaast zorgt een rolluik voor een stukje veiligheid, zowel tegen inbrekers als heftige weersomstandigheden. 

Een stuk veiligheid

Storm, hagel en sneeuw zullen met een rolluik dus geen schade aan je ramen kunnen veroorzaken. Dat slaapt toch een stuk lekkerder. Hier hebben we wel gelijk een verschillen te pakken tussen rolluiken en screens. Want screens beschermen je ramen hier niet tegen, omdat ze een stuk dunner zijn. Een ander verschil tussen beide is dat een screen eventuele boeven niet zo snel zal afschrikken. Bij een dicht rolluik is dat wel anders, omdat het lastig is om hier doorheen te komen en omdat je dan, als je dat wel wilt doen, veel lawaai moet maken. Dit is natuurlijk niet ideaal als je in de nacht wilt inbreken, zonder dat de bewoners je horen. 

Transparantie van de zonwering

Een ander groot verschil tussen rolluiken en screens is de mate van transparantie en in hoeverre je dus naar buiten kunt blijven kijken. Een rolluik kan je open doen of dicht, maar een tussenweg is er niet. Eenmaal dicht is ie dicht. Je ziet dan dus niks meer van de buitenomgeving. Een voordeel hiervan is privacy. Natuurlijk, je kan het rolluik ook half open doen, maar je kan dan niet spelen met de transparantie en bepaalde voordelen van een rolluik gaan op deze manier verloren, zoals het isolatie voordeel. Bij een screen is dat anders. Kies bijvoorbeeld een screen waar je nog wel een beetje door naar buiten kan blijven kijken. Zo wordt de woning en/of binnenruimte wel verduisterd, maar kan je nog wel de straat of de tuin zien. Dit komt de ruimtelijk- en openheid van je woning natuurlijk zeer ten goede. Een ander verschil tussen (elektrische) rolluiken en screens is dat laatstgenoemde veelal in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, waardoor je ze stijlvol en makkelijk binnen je interieur kan inpassen.  Kortom, er zijn een hoop gelijkenissen tussen elektrische rolluiken en screens, maar tevens een aantal verschillen. Kies de punten die jij belangrijk vindt en kies op deze manier de zonwering uit die het beste past bij jouw situatie. Meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Samen kunnen we dan kijken naar de beste oplossing. 

Bron: Zonwering Garant | Sreens

Facebook
Twitter
Pinterest