Ga naar de inhoud

Hoe creëer ik een veilige werkomgeving?

Je wilt natuurlijk dat jij en je personeel kunnen werken in een veilige werkomgeving. Het is dan ook belangrijk dat je een aantal maatregelen neemt om je werkplek te beveiligen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zo is het belangrijk dat je eerste hulp op en top in orde is. Daarnaast moet je terrein beveiligd zijn tegen ongenode gasten. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: hoe creëer ik een veilige werkomgeving?

Terrein beveiligen

Een veilige werkomgeving creëer je door verschillende veiligheidsaspecten aan te pakken. Een daarvan is de veiligheid van het terrein. Je wilt natuurlijk niet dat alles en iedereen zomaar jouw werkplek kan betreden. Om dit te voorkomen kun je een hek om het terrein zetten en de toegang afsluiten met een slagboom. Daarnaast is het een optie om camerabeveiliging toe te voegen. Door het plaatsen van camera’s op de juiste plekken, verminder je bepaalde risico’s. Denk hierbij aan afgelegen hoekjes van het bedrijfsterrein en nooddeuren. 

Eerste hulp

Zoals we net al zeiden, zit een ongeluk in een klein hoekje. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren en eerste hulp bij calamiteiten is dan ook erg belangrijk. Zorg dat je goed bent voorbereid op verschillende ongevallen. Dit doe je door het aanschaffen van de juiste EHBO-materialen en het plaatsen van brandblussers, maar er zijn ook andere maatregelen die je kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van noodverlichting. Deze vorm van verlichting gaat automatisch aan of blijft branden wanneer de stroom uitvalt. Dit bevorderd de veiligheid bij bijvoorbeeld brand. 

Een aangename werkplek

Een goede werkomgeving is niet alleen veilig, maar ook aangenaam om in te werken. Zorg ervoor dat je het je werknemers zo makkelijk mogelijk maakt. Dit doe je bijvoorbeeld door ze instructies te geven over hoe veilig te werken met machines. Hiervoor kun je bepaalde trainingen of cursussen aanbieden. Daarnaast is een deursluiter wellicht een handige toevoeging. Deze zorgt ervoor dat de deur vertraagd wordt bij het dichtgaan. Op deze manier creëer je niet alleen een veilige werkplek, maar ook een aangename omgeving. 

Facebook
Twitter
Pinterest