Ga naar de inhoud

Wanneer krijgt jouw huis een groendak?

Groendaken worden steeds populairder. In steeds meer vooral stedelijke gebieden met weinig groen zie je daken verschijnen met een daktuin. Het ziet er niet alleen bijzonder uit, een groendak heeft ook zeker een functie. Het dak biedt voeding aan insecten die vervolgens weer als voedsel kunnen dienen voor vogels. Op die manier lever je met een groendak een essentiële bijdrage aan de voedselketen. Daarnaast vangt een groendak regenwater op waardoor er minder kans is op wateroverlast bij  een flinke regenbui of langdurige regen.  

Een groendak maken, hoe pak je dat aan?

Een groen dak geeft je huis een fraaie uitstraling, niet alleen als je landelijk woont. Ook in de stad komt een groendak prima tot zijn recht. Wil je een groendak maken, dan kun je daarvoor de hulp inroepen van een gespecialiseerd bedrijf. Op een groendak staat niet simpel alleen maar gras. Het gaat om een uitgebalanceerde combinatie van planten, grassen en zaden die ervoor zorgen dat je een onderhoudsarm dak hebt. Het is immers niet zo handig als je iedere week het dak op moet om de planten te verzorgen. Hiermee wordt rekening gehouden bij de aanleg van een groendak.

Het sedumdak, een bijzonder groendak

Een speciaal groendak is het sedumdak. Sedum is een verzamelnaam voor verschillende soorten vetplanten. Het grote voordeel van een sedumdak is dat het maar weinig onderhoud nodig heeft. Een sedumdak onderhouden houdt onder andere in dat je dode planten verwijdert, losse bladeren opruimt en controleert of de goot en afvoer nog vrij zijn en goed functioneren. Ook is het aan te raden om af en toe te controleren of er nog voldoende grond aanwezig is op het dak om de planten goed te laten groeien.  

Een groendak past bij ieder huis

Vroeger werden groendaken vooral geplaatst op vrijstaande huizen met een landelijk karakter. Maar steeds meer mensen zien het nut in van een groendak. Vandaag de dag worden zelfs al nieuwbouwhuizen die als project worden gebouwd van een groendak voorzien. Dit past in het beleid van duurzaam wonen dat steeds meer corporaties en investeerders omarmen. In een groene wijk met groene stroom passen groene daken natuurlijk uitstekend. Er komen dan ook steeds meer bedrijven die dit soort daken kunnen plaatsen en onderhouden. 

Facebook
Twitter
Pinterest