Ga naar de inhoud

Dit moet u weten als u uw bestelauto verzekeren gaat

Wilt u een bestelauto verzekeren? Dan is het niet verstandig om klakkeloos met de eerste de beste verzekeraar verder te gaan. Een bestelauto kan op verscheidene manieren verzekerd worden en dat betekent dat u dus ook verscheidene keuzes te maken heeft. Door deze keuzes goed te maken zorgt u ervoor dat uw bestelauto weer volgens de regels de weg op kan en gedekt is op een manier waarbij u zich goed voelt. Een bestelauto verzekeren doet u dus niet zomaar en de onderstaande informatie helpt u bij het maken van de beste beslissingen.

Een bestelauto verzekeren met de beste dekking

De eerste keuze die u maakt als u uw bestelauto verzekeren wilt is die van de dekking. Dit is de basisverzekering waarop alles wordt gebaseerd. U kunt deze uitbreiden met aanvullende verzekeringen, het eigen risico aanpassen en aangeven of u uw bestelauto verzekeren wilt voor zakelijke of privé doeleinden. De meeste verzekeraars en specialisten raden u dan aan eerst naar de leeftijd van uw bestelauto te kijken en zo te bepalen welke dekking u nodig heeft.

  1. Uw bestelauto is nieuw of niet ouder dan 5 jaar

Wilt u een nieuwe of relatief nieuwe bestelauto verzekeren, dan is een allriskverzekering aan te raden. Dat is ook gebaseerd op het feit dat een jonge of nieuwe bestelauto nog een hoge dagwaarde heeft. Een allrisk verzekering dekt u eigenlijk voor alle situaties. Schade aan anderen en aan uw eigen bestelauto door eigen schuld, bijvoorbeeld, vallen hier onder. Ook schade opgelopen als gevolg van vandalisme, een aanrijding met een dier, natuurgeweld, diefstal, brand en inbraak worden door de allrisk verzekering gedekt, zowel als ruitschade.

  1. Uw bestelauto is tussen de 6 en 10 jaar oud

Wilt u een wat oudere bestelauto verzekeren, dan is de dagwaarde vaak ook lager en komt u met een beperkt casco verzekering goed uit. U bent dan voor alle gebeurtenissen hierboven verzekerd, behalve vandalisme en schade door eigen schuld. Schade aan anderen en schade veroorzaakt door natuurgeweld, een aanrijding met een dier, diefstal en inbraak zijn slechts enkele voorbeelden van situaties die hier wel onder vallen. Deze optie geeft u een goede dekking in combinatie met een betaalbare prijs.

  1. Uw bestelauto is ouder dan 10 jaar

Wilt u een oudere bestelauto verzekeren met een lagere dagwaarde dan is een WA verzekering mogelijk voldoende. Dit is de minimale verzekering die u in Nederland moet afsluiten als u met uw bestelauto op pad wilt gaan. Met een WA verzekering bent u alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar dat kan prima zijn als uw bestelauto nog van lage waarde is. Uw bestelauto verzekeren met een WA verzekering is de goedkoopste optie die u heeft.

Enkele situaties waarin een brede dekking wordt aangeraden

Uiteraard is het ook belangrijk om uw bestelauto te verzekeren met een dekking waarbij u zich goed voelt. En die is mogelijk anders dan boven beschreven. Er zijn geen exacte regels voor en zo lang u maar minimaal WA verzekerd bent, mag u rijden. Er zijn wel enkele situaties waarin u uw bestelauto verzekeren kunt met een bredere dekking. Als u uw bestelauto bijvoorbeeld nog aan het afbetalen bent met een financiële regeling is een allrisk verzekering de beste optie. Hetzelfde geldt als u afhankelijk bent van uw bestelauto, als u er erg veel in rijdt en als u veel schadevrije jaren heeft. Een laatste situatie waarin u voor een bredere dekking kiest, is als u een bestelauto verzekeren wilt met een hoger dan gemiddelde dagwaarde.

Welk eigen risico bedrag vult u in?

De meeste verzekeraars die een bestelautoverzekering aanbieden hanteren een standaard eigen risico bedrag van tussen de €200 en €250. U kunt dit bedrag aanpassen, mocht u dit willen, en als u uw bestelauto verzekeren wilt is dit een unieke kans om deze af te stellen op uw situatie. Het eigen risico bedrag is wat u zelf bijdraagt aan een schadeclaim. Alles buiten dat bedrag wordt dan door de verzekeraar vergoed. Stelt u een laag eigen risico bedrag in, dan gaat uw premie omhoog. U betaalt ook minder als u een claim indient. Kiest u juist voor een hogere eigen risico, dan gaat de premie omlaag maar heeft u kosten als u claimt. Wilt u een bestelauto verzekeren, denk hier dan goed over na. U heeft de mogelijkheid de hoogte van uw premie te beïnvloeden.

Wilt u aanvullende verzekeringen afsluiten?

U kunt uw bestelauto verzekeren met aanvullende verzekeringen. Dit is een manier om uw basisverzekering uit te breiden. Voor een bestelauto is een eigen vervoer verzekering dan handig. Hiermee zijn de spullen die u met uw bestelauto vervoert, dus alles wat niet vast zit aan de auto, verzekerd. U heeft ook hier weer de mogelijkheid om een schade- en/of ongevallenverzekering voor inzittenden af te sluiten, om een rechtsbijstandverzekering te nemen of een verhaalbijstandsverzekering. Hoe meer aanvullende verzekeringen u toevoegt, hoe meer u betaalt, maar natuurlijk ook hoe beter u de bestelauto kunt verzekeren naar uw eigen omstandigheden en wensen.

Zakelijk- of particulier gebruik?

Een laatste keuze om over na te denken als u een bestelauto gaat verzekeren is of u dat voor zakelijk- of particulier gebruik wilt doen. Vaak is deze keuze snel gemaakt, maar soms zijn er grijze gebieden en moet u hier over nadenken. Vervoert u goederen of personen en krijgt u hier geld voor, dan is dit officieel zakelijk gebruik. Woon- werkverkeer valt dan weer onder particulier gebruik. Zakelijke verzekeringen zijn vaak duurder, maar daar heeft u fiscaal voordeel bij. U bent dan ook weer aan bepaalde regels verbonden en u moet exact bijhouden hoeveel kilometers u jaarlijks zakelijk rijdt.

Voer een vergelijking uit

De beste, meest grondige en meest weloverwogen manier om uw bestelauto te verzekeren is door een vergelijking uit te voeren. U kiest een onafhankelijke vergelijkingssite uit, het liefste met een keurmerk zodat u objectieve een eerlijke informatie ontvangt. Vergelijk niet alleen op prijs, maar ook op inhoud. Soms kunt u uw bestelauto beter verzekeren voor een klein beetje extra geld. Doe dit jaarlijks en u kiest altijd de best mogelijke bestelautoverzekering voor uw situatie.

Meer informatie.

Meer informatie op https://www.diks.nl/.

Facebook
Twitter
Pinterest