Ga naar de inhoud

Hier moet je aan denken als je sloten gaat vervangen

Een klus die je zelf uit zou kunnen voeren, is het vervangen van de sloten op ramen en deuren. Het is sterk aan te raden dit in ieder geval eens per vijf tot tien jaar te doen. Op deze manier ben je er volgens de slotenmaker uit Eindhoven enigszins van verzekerd, dat de sloten een goede weerstand bieden aan inbrekers. Door de jaren heen zijn inbrekers steeds gewelddadiger te werk gegaan. Het betekent dat niet alleen de kans op het verlies van dierbare en waardevolle bezittingen groter is geworden. Ook loop je het risico zelf slachtoffer te worden van het geweld dat de inbrekers gebruiken!

In dit artikel vind je meer informatie over de factoren om rekening mee te houden bij het vervangen van sloten.

Vervang alleen de cilinder of direct het hele slot

Deuren worden vrijwel altijd van een cilinderslot voorzien. Het cilinderslot is een veel steviger en lastiger open te breken slot dan bijvoorbeeld een oplegslot. Voordeel van een cilinderslot is dat je enkel de cilinder van het slot hoeft te vervangen, om de beveiliging van je woning te verbeteren. Kies bijvoorbeeld voor een anti-kerntrekcilinder, wanneer je deze momenteel nog niet gebruikt.

Je kunt er echter ook voor kiezen om het volledige slot, inclusief het deurbeslag van een upgrade te voorzien. In dit laatste geval is het belangrijk om te kijken of het nieuwe deurbeslag op dezelfde plek op de deur gemonteerd wordt. Mogelijk moet je een aantal extra gaten boren om het schild van het deurbeslag te kunnen monteren.

Juist formaat cilinder kopen voor het cilinderslot

Wanneer je besluit enkel de cilinder van het slot te vernieuwen, is het belangrijk om te letten op het formaat hiervan. Zorg dat het formaat van de cilinder overeenkomt met het formaat van de bestaande cilinder. Zo mag de cilinder niet te ver uit de deur steken, daar dit het voor inbrekers makkelijker zou maken om de deur open te breken. Op internet vind je instructies hoe je het formaat van je bestaande cilinder op kunt meten, mocht je dat niet weten.

Gelijksluitende cilinder of verschillende cilinders

Let bij de aankoop van een nieuwe cilinder ook op het verschil tussen gelijksluitende cilinders en losse cilinders. Het voordeel van gelijksluitende cilinders is het feit, dat je dezelfde sleutel kunt gebruiken voor alle deuren binnen je woning. Tegelijkertijd brengt dit het nadeel met zich mee, dat het verlies van de sleutel ertoe kan leiden dat alle sloten vervangen moeten worden.

Kies voor sloten met het SKG-keurmerk

Op de verpakking van sloten tref je bij kwalitatief goede sloten het SKG-keurmerk aan. Dit is een onafhankelijke stichting, die de sloten beoordeeld op de weerstand die ze bieden aan inbrekers. De sloten krijgen van het SKG één, twee of drie sterren. Slotenmakers raden aan om voor een slot met in ieder geval twee sterren te kiezen. Deze sloten bieden een redelijke weerstand aan inbrekers. Zonder professioneel gereedschap zullen zij je woning niet weten binnen te dringen. Een slotenmaker kan je adviseren over een geschikt type slot voor ramen en deuren.

Facebook
Twitter
Pinterest