Ga naar de inhoud

Waar en hoe je drukhoudventielen voor kunt gebruiken

pexels-helena-lopes-3688760

Een drukhoudventiel van Chemfeed wordt gebruikt bij leidingsystemen waarin een contante leidingdruk van belang is. Een drukhoudventiel wordt gebruikt voor diverse leidingsystemen. Dit kunnen grote leidingsystemen binnen de industriële sector, maar ook in het leidingsysteem van een cv-ketel. Ook binnen de agrarische sector wordt er vaak gebruik gemaakt van leidingsystemen. Denk bijvoorbeeld maar aan de kippenstallen en de varkensstallen. Vaak worden deze dieren gevoerd met behulp van een leidingsysteem. Ook in de melkveehouderij wordt vaak gebruikt maakt van leidingsystemen. De melk die afkomstig is van de koeien zal namelijk op de één of andere manier afgevoerd moeten worden. Ook dit gebeurd in de meeste gevallen met behulp van een leidingsysteem. Drukhoudventielen worden dus voor verschillende soorten leidingsystemen gebruikt.  Met behulp van een drukhoudventiel van Chemfeed kan een proces nauwkeurig geregeld worden.

Het nauwkeurig regelen van een proces

Voor veel toepassingen is het van belang dat een proces nauwkeurig geregeld wordt. Dit kan onder andere gedaan worden door een drukhoudventiel op het leidingsysteem aan te sluiten. Binnen de voedingsmiddelenindustrie is dit bijvoorbeeld van belang. Het is namelijk niet de bedoeling dat er een té grote hoeveelheid ammoniak aan de voedingsmiddelen toegevoegd wordt. Dit omdat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de consumenten. Drukhoudventielen zul je dus op veel verschillende leidingsystemen tegenkomen. De meeste ventielen zijn eenvoudig in gebruik. Dit door middel van een eenvoudige instelbare bediening. Het soort drukhoudventiel wat je nodig hebt, is afhankelijk van het soort vloeistof wat door de leidingsystemen stroomt. Wanneer er bijvoorbeeld een vloeistof door het systeem stroom wat kan zorgen voor corrosie, zal er vaak gebruik gemaakt worden van RVS. Dit omdat deze staalsoort bestand is tegen corrosie. Naast dat drukhoudventielen vaak gebruik gemaakt worden bij leidingsystemen buitenshuis, worden deze ook vaak gebruikt binnenshuis.

Drukhoudventiel voor binnenshuis

Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een cv-installatie in zijn of haar woning. Ook voor het leidingsysteem van de cv-installatie is een drukhoudventiel van Chemfeed van belang. Water kan ongeveer 3% uitzetten op het moment dat dit verwarmd wordt. Het verwarmen van water is precies wat een cv-installatie doet. Je cv-installatie is een gesloten systeem waardoor de druk van dit systeem op kan lopen wanneer dit wordt verwarmd. Om deze reden wordt er aan een cv-installatie vaak extra ruimte gecreëerd om het extra watervolume kwijt te kunnen. Deze extra ruimte wordt ook wel een expansievat genoemd. Om ervoor te zorgen dat de druk in de cv-installatie behouden blijft, is een drukhoudventiel van belang. Wanneer namelijk de waterdruk in je cv-installatie te laag wordt, zal de installatie niet meer naar behoren werken. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. De druk in de cv-installatie kan ook te hoog oplopen.

Te hoge druk in de cv-installatie

Het is mogelijk dat de druk in de cv-installatie te hoog oploopt. In dit geval kan ook het expansievat wat op het systeem aangesloten is de druk niet meer aan. Wanneer dit het geval is, zal het overdrukventiel ervoor zorgen dat de druk in het installatiesysteem omlaag gaat. Wanneer de druk in de cv-installatie zo hoog oploopt dat ook het overdrukventiel deze druk niet meer aankan, is het mogelijk dat het leidingsysteem kapot springt. Dit heeft vaak een enorme waterschade tot gevolg. Het is dus van belang dat je regelmatig je cv-installatie laat onderhouden, evenals het laten controleren van het drukhoudventiel en het overdrukventiel. Een drukhoudventiel kan dus voor industriële toepassingen gebruikt worden, maar ook bij je thuis.

Facebook
Twitter
Pinterest