Ga naar de inhoud

Wat komt er kijken bij het leggen van een gietvloer?

Een gietvloer past in vrijwel ieder interieur. Een gietvloer is onderhoudsvriendelijk, slijtvast een heeft geen naden. Een gietvloer kun je laten leggen, maar als je de juiste stappen volgt kun je een gietvloer ook prima zelf leggen. Het is echter wel een secuur werk waar je voldoende tijd voor moet uittrekken. In dit artikel bekijken we hoe je zelf een gietvloer kunt leggen.  

Voorbereiding

Een gietvloer leggen kun je zelf, maar het vereist een goede voorbereiding . Zorg dat de ruimte en de ondergrond niet te vochtig is. Hoe vochtiger het is hoe slechter dit voor de gietvloer is. Een gietvloer heb je niet in een dag gelegd. Trek dus voldoende tijd uit. Een gietvloer bestaat uit vier lagen. Iedere laag moet 24 tot 36 uur drogen. Met het gieten ben je ongeveer vijf dagen bezig. Tijdens het leggen kun je de vloer niet gebruiken. De ondergrond moet goed egaal zijn. Is de ondervloer niet egaal, zorg er dan voor dat je deze eerst egaliseert. 

Primer

De gietvloer moet hechten aan de ondergrond. Om te zorgen dat de vloer goed hecht aan de ondergrond is het verstandig om een primer te gebruiken. Bij deze klus is het handig om met twee personen te werken. Een persoon doet de randen en de andere persoon doet de grote oppervlakten. Laat de primer drogen volgens de voorschriften. Bij een temperatuur van 20 graden duurt dit ongeveer 14 uur. 

De gietvloer

Maak de gietvloer klaar. In het pakket vind je alle benodigdheden. Allereerst meng je het granulaat wat je door de gietvloer doet. Heb je gekozen voor een kleur, meng deze er dan ook doorheen. Maak vervolgens met een grote menger de gietvloer vloeistof aan. Meng lang genoeg en maak de mixer vast aan de boormachine om te zorgen dat het mengen met genoeg kracht gebeurt. Met een smeerkam smeer je het materiaal over de vloer uit. Veel gietvloeren hebben na het aanbrengen nog een extra coating nodig. Wacht met het aanbrengen van de coating tot de gietvloer goed gedroogd is. 

Facebook
Twitter
Pinterest