Ga naar de inhoud

Tips voor het schoonmaken van je kozijnen

pexels-jeshootscom-834892

Wanneer je houten kozijnen hebt, dan is het belangrijk dat je deze periodiek schoonmaakt en dus ook goed onderhoud. Niet alleen zorgt dit ervoor dat ze er een stuk mooier uitzien en dus ook de uitstraling van je volledig woning ten goede komen, maar draagt het ook bij aan het verlengen van de levensduur van je kozijnen. Omdat het voor veel mensen een uitdaging blijkt om de kozijnen goed en op de juiste manier te kunnen onderhouden, hebben we een aantal handige tips voor je, die je hierbij kunnen helpen.

Waarom moet je je kozijnen schoonmaken?

Misschien vraag jij jezelf wel af, waarom het schoonmaken van de kozijnen belangrijk is. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk vrij eenvoudig. Kozijnen worden gemaakt door middel van houtbewerkingsgereedschap en worden dus ook blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden. Vooral in een land als Nederland, waar het alle kanten op kan met het weer, is het dus noodzakelijk om je kozijnen goed schoon te houden. Doe je dit niet, dan loop je het risico op het afbladderen van verf, met houtrot tot gevolg. Om je een idee te geven hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen, hebben we hieronder een aantal tips voor je.

Schoonmaken

De eerste stap in het onderhoud van je kozijnen, is om ze goed schoon te houden. Dit kun je vrij eenvoudig zelf doen, gewoon door met een sopje en een spons te poetsen. Verstandig is om dit toch zeker meermaals per jaar te doen, zodat het vuil van de winter, herfst, maar ook zomer eenvoudig kan worden verwijderd en niet blijft zitten omdat het er al langer dan een jaar zit. Het regelmatig schoonmaken zorgt er daarom dus ook voor dat je je kozijnen minder vaak hoeft te schilderen, wat je niet alleen flink wat geld scheelt, maar ook beter is voor het milieu.

Schilderen

Met alleen het schoonmaken van je kozijnen ben je er natuurlijk nog niet. Omdat kozijnen door middel van freeskoppen gemaakt zijn van hout, is het belangrijk om ze ook periodiek te schilderen. Het schilderen is niet alleen belangrijk voor de uitstraling, maar ook ter bescherming van het geheel. De verflaag die je aanbrengt, dient namelijk als bescherming tegen de verschillende weersomstandigheden, waardoor houtrot en andere zaken kunnen worden voorkomen. Het is daarom dus ook aan te raden om je kozijnen ieder 5 tot 7 jaar te laten schilderen.

Facebook
Twitter
Pinterest